Nieuw Terbregge in Zuid-Holland

new-terbreggeNieuw Terbregge is een nieuwbouw wijk in Terbregge dat deel uitmaakt van de gemeente Rotterdam in Zuid-Holland. In 2012 telde het buurtschap Terbregge 3435 inwoners, maar groeien doet het dorp haast niet. De laatste vorm van groei was in 1999 toen de eerste woningen van de nieuwbouw wijk werden opgeleverd.

De woningen zijn allemaal duurzaam gebouwd wat inhoudt dat de belasting van het milieu zo klein mogelijk is gehouden. Tijdens de bouw is er gebruik gemaakt van duurzame materialen zoals zonneboilers en hout (voor de gevels). Nieuw Terbregge staat vooral bekend om het vele groen en water dat te vinden is in de buurt. Om deze reden past de nieuwbouw wijk dus goed bij het landelijke karakter van Terbregge en wordt dit gebied ook veel door wandelaars en fietsers bezocht wanneer de zon schijnt.

Nieuw Terbregge bestaat dus uit het voormalige buurtschap Terbregge dat in de 13e eeuw is ontstaan door een klein ophaalbruggetje over de rivier de Rotte. Na het ontstaan, is Terbregge in de 18e eeuw twee keer getroffen door grote branden.

De wijk Nieuw Terbregge is vooral bekend van de locatie. Het ligt namelijk vlak naast het verkeersknooppunt Terbregseplein. Dit verkeersknooppunt staat ook wel bekend als het drukste verkeersknooppunt van Nederland. Hier komt de rijksweg A16 uit op de A20. Qua bereikbaarheid heeft Nieuw Terbregge dus niks te klagen en sinds 2005 rijdt er ook een bus naar de wijk, zodat de inwoners goed verbonden zijn met NS-stations Alexander en Centraal, Ommoord, Zevenkamp en de andere wijken van Hillegersberg-Schiebroek.

Winkels zijn niet te vinden in Terbregge. Inwoners van het dorp gaan naar de omliggende wijken, zoals het Molenlaankwartier of Oud Hillegersberg om daar hun boodschappen te doen.

Er is wel een school te vinden in Terbregge en diverse vormen van ontspanning. Men kan er voetballen, tennissen, bridge, schaken, handboogschieten en roeien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *