Bekende historische plaatsen in Nieuw Terbregge

Het gezicht van Terbregge

known-historic-places-in-new-terbreggeHet gezicht van Terbregge was de Irenebrug die in 2004 is gesloopt omdat deze niet meer voldeed aan de veiligheidseisen. De brug werd genoemd naar prinses Irene, omdat de opening plaatsvond op de dag van haar geboorte. De Irenebrug was een ophaalbrug en werd gebouwd omdat de Terbregge brug die liep over de Rotte, was ingestort. Vanwege haar mooie uitzicht heeft de bewonersorganisatie Terbregge’s Belang de Irenebrug opgenomen in haar logo. Als je langs de Rotte liep over de Terbregseweg kon je de brug al van ver zien. Intussen is het gezicht van Terbregge vervangen door een tafelbrug, waarbij het gehele wegdek in horizontale stand omhoog wordt geheven.

Monument op “de Dop”

Op de geluidswal tussen Rijksweg A20 en Nieuw Terbregge ligt het stalen monument op de Dop, ter nagedachtenis aan Operatie Manna. Het kunstwerk stelt een stapel voedselpakketten voor in de romp van een vliegtuig. Gedurende de tweede wereldoorlog bestond Terbregge uit polders en was uitermate geschikt voor voedseldroppings. Tijdens de oorlog is er ongeveer 3600 ton aan voedsel afgeworpen op het gebied dat nu Nieuw Terbregge is. Het monument is opgezet als eerbetoon aan de mensen die voedsel brachten voor de bevolking in dit gebied.

Molen de Vier Winden

In Terbregge staat nu nog de Vier Winden molen die dateert uit het jaar 1776. De molen heeft meerdere voorgangers gehad, waarvan de laatste die een korenmolen was, samen met 19 huizen en 18 volle turfschuren is verwoest door de grote brand in 1775. De Vier Winden molen is een stellingmolen, die vanwege zijn hoogte meer ruimte biedt voor de opslag van meel en graan. Naast de molen staat er een grote houten schuur die in 1900 is gebouwd. De molen valt nu onder de monumentenzorg en wordt gehuurd door de bekende molenaarsfamilie Van Driel Kluit. Zij onderhouden de molen, vandaar dat je deze elke dag kan zien draaien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *